Hoe je Plancha bakplaat onderhouden, Eerste gebruik en erna!

Wat doe je bij het eerste gebruik?

Voordat je de eerste keer je maaltijd bereidt op je nieuwe bbq raden we aan om de BBQ rustig te laten opwarmen, reken voor de eerste keer een opwarmingstijd voor een uur waarbij je het vuur rustig aanmaakt en stelselmatig groter en groter laat worden.

Nadat de bbq rustig opgewarmd kuis je de bakplaat af met keukenpapier en olië je hem in en laat dit inbranden. Nadien schraap je met behulp van je spatels alle olie van de bakplaat.

Doe dit enkele keren zodat de bakplaat mooi ingebakken is en dan is hij klaar voor gebruik.

Wat als je bakplaat na een tijdje toch vuil is?

Is je bakplaat na een tijdje toch echt vies kan je deze als hij warm is besprenkelen met spuitwater dit helpt voor de zwarte aanbakking los te weken, erna schraap je de resten er weer af met de spatels. Doe dit enkele keren totdat de bakplaat terug proper is.

Hierna breng je weer een laag olie aan zodat de bakplaat weer ingeolied is en niet kan roesten.

Wat als je bakplaat toch geroest is?

  • Schuur dan met een schuurpapier en een beetje water het roest eraf.
  • Is het echt hardenkkige roest kan je altijd met een ijzerspons of nog extremer een komborstel die je bevestigd op een boormachine het roest eraf schuren.
  • Na deze stappen moet je altijd je bakplaat terug inoliën zodat de plaat vettig is en niet terug kan roesten.

Wat kan je doen om roestvorming te voorkomen?

Om een roestvorming te voorkomen raden we aan om na het bakken altijd opnieuw een laag olie aan te brengen en een deksel te gebruiken. Ook als je hem lang niet gebruikt iedere 2 of 3 maand gaan kijken en indien nodig een laag olie aanbrengen.

Om makkelijk een laag olie aan te brengen als de bakplaat koud is verkopen ze olie in spuitbussen dit vind je bijna alle supermarkten.

Terug naar blog